Βυζαντινά Χρόνια

Νεότερη Ιστορία

Το Ολοκαύτωμα του 1943

Σήμερα

Η ιστορία της Μολυβδοσκέπαστης αρχίζει από τα βάθη των βυζαντινών χρόνων. Με το όνομα «Διπαλίτσα» υπήρξε πρωτεύουσα του Βυζαντινού Πωγωνίου και σύνδεσμος των πόλεων του Βυζαντίου από την Κωνσταντινούπολη προς τη Ρώμη και από το Νότο προς τις χώρες τις Βλαχίας. Αυτή η γεωγραφική θέση έμελλε να αναδείξει την περιοχή σε μεγάλο πνευματικό, θρησκευτικό, εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο με έδρα Αρχιεπισκοπής, Δήμου με το μεγαλύτερο «παζάρι» της Ηπείρου.

 

Πολύτιμες ιστορικές μαρτυρίες σώζονται στις κτητορικές επιγραφές των Εκκλησιών και των Μοναστηριών αλλά και στα ιστορικά Αρχεία πνευματικών ιδρυμάτων (Βενετία, Κωνσταντινούπολη, Βουκουρέστι, Άγιο Όρος κ.λ.π.). Η Παράδοση φέρει τον Κωνσταντίνο Πωγωνάτο, Αυτοκράτορα του Βυζαντίου (668-673 μ.Χ.) να στρατοπεδεύει στην περιοχή επιστρέφοντας από εκστρατεία στη Σικελία. Εκεί κτίζει την Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου και με διάταγμα ιδρύει την Αρχιεπισκοπή Πωγωνιανής.

 

Η Μονή της Μολυβδοσκέπαστης, όπως καθιερώθηκε να λέγεται επειδή η στέγη της ήταν από μολυβένιες πλάκες, διασώθηκε και λειτουργεί ως τα σήμερα, δείχνοντας την αδιάσπαστη ζωή και πορεία του τόπου, παρά το πέρασμα αιώνων.

 

Μαζί με τον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Αποστόλων (κτίσμα του 12ου – 13ου αιώνα) όπου μεταφέρθηκε η έδρα της Αρχιεπισκοπής, αποτελούν τα πλέον τουριστικά ενδιαφέροντα της ευρύτερης περιοχής.

Copyright © 2011 - 2015

Code & Design: