Χάρτης

Διαδρομές

 Η περιπατητική διαδρομή ξεκινά από το χωριό της Μολυβδοσκέπαστης, περιδιαβαίνει το χωριό και καταλήγει στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πρόκειται για μία μαγευτική διαδρομή και βασικός άξονας της πορείας σας είναι η γνωριμία με τα Βυζαντινά Μνημεία του χωριού.

 

Με αφετηρία τον Άγιο Σώζοντα που βρίσκεται στην κορυφή του χωριού, ο διαβάτης ακολουθώντας μια εύκολη και συνεχώς κατηφορική πορεία θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει ένα προς ένα όλα τα Βυζαντινά Μνημεία του οικισμού.

 

Τόσο σε κεντρικά σημεία του χωριού όσο και σε κομβικά σημεία αυτού υπάρχουν πληροφοριακές πινακίδες που θα σας δώσουν την σωστή κατεύθυνση για το κάθε μνημείο καθώς και τον χρόνο πεζοπορίας που απαιτείται για να το επισκεφθείτε. Επίσης, στον αύλειο χώρο των σημαντικότερων μνημείων θα βρείτε πίνακες με πληροφορίες για την ιστορία του κάθε μνημείου και τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία.

 

Στην διαδρομή, η θέα των μεγαλόπρεπων βυζαντινών μνημείων σε συγκινεί, το κάλος και τα αρώματα της φύσης σε γοητεύουν, ενώ το κρύο νερό από τις αμέτρητες πηγές σε καλεί να ξεδιψάσεις και να “ξαποστάσεις”…

 

Ποδηλασία

 

Ποιός είπε ότι οι δρόμοι ανήκουν μόνο στα αυτοκίνητα…

 

Με αφετηρία το χωριό της Μολυβδοσκέπαστης και ακολουθώντας το οδικό δίκτυο μπορείτε να φτάσετε με το ποδήλατο στην Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου ¨Μοναστήρι της Παναγίας¨ σε διάστημα λίγων λεπτών.

 

Στην συνέχεια πηγαίνοντας αντίθετα στην μαγευτική πορεία του ποταμού Αώου δεν θα αργήσετε να φτάσετε στο Μπουραζάνι όπου και μπορείτε να κάνετε μια στάση για ξεκούραση. Αν επιθυμείτε να συνεχίσετε, περνώντας την γέφυρα του Μπουραζανίου μπορείτε να επισκεφθείτε τα γειτονικά χωριά της Μελισσόπετρας και της Καλόβρυσης, από όπου η θέα προς το χωριό της Μολυβδοσκέπαστης και τα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι μοναδική.

 

Η επιστροφή προς τη Μολυβδοσκέπαστη είναι εξίσου άνετη και ευχάριστη. Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλο το μήκος της διαδρομής η ποιότητα της ασφάλτου είναι άριστη, οι κλίσεις του οδοστρώματος, όπου αυτές παρατηρούνται, είναι ήπιες, ενώ η ορατότητα είναι ικανοποιητική. Μικρή εξαίρεση αποτελούν τα τελευταία τρία χιλιόμετρα της επιστροφής όπου οι ήπιες ανηφόρες κυριαρχούν και θα απαιτηθούν κάποιες στάσεις κυρίως από τους αρχάριους. Η φύση όμως προνόησε και για αυτό, αφού η πηγή της ¨Μπορόγιας¨ είναι εκεί και περιμένει να προσφέρει απλόχερα στους ποδηλάτες άφθονη σκιά και κρυστάλλινο νερό…

Copyright © 2011 - 2015

Code & Design: