Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής επιβιώνει ακόμα στη Μολυβδοσκέπαστη, όπου παράγονται παραδοσιακά προϊόντα τα οποία διατίθενται από τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό του χωριού.

 

Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Μολυβδοσκεπάστου είναι αναπτυξιακός φορέας με στόχο την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του χωριού. Κύρια δραστηριότητά του είναι η παραδοσιακή απόσταξη τσίπουρου και η εμπορική αξιοποίησή του, όπως και προϊόντων οικοτεχνίας (γλυκά κουταλιού, τραχανάς, χυλοπίτες, λικέρ κ.ά.) και αυτοφυών αρωματικών φυτών και βοτάνων (τσάι, μέντα, ρίγανη, τίλιο, φασκόμηλο, βάλσαμο, αμάραντο κ.ά.)

 

Στο χωριό υπάρχει παράδοση στην καλλιέργεια αμπελώνων, την παραγωγή οίνου και τσίπουρου αλλά και στις γιορτές και τελετουργίες γύρω από τα ρακοκάζανα κατά τον Νοέμβριο. Στην πάλαι ποτέ αμπελόεσσα Μολυβδοσκέπαστη, καλλιεργούντο πάνω από 200στρ αμπελώνων και κληματαριών, με κύριες ποικιλίες ντεμπίνα και μαυρούδι και επιτραπέζιες σε μικρές ποσότητες, κυρίως φράουλα και σιδηρίτη.

 

Μετά την ολική καταστροφή του χωριού το 1943 και τη μαζική μετανάστευση των κατοίκων τη δεκαετία του 1960, οι λιγοστοί κάτοικοι συνεχίζουν σε πολύ μικρότερες εκτάσεις. Καλλιεργούνται περίπου 70στρ με ντεμπίνα και μαυρούδι αλλά και λιγότερο καμπερνέ, σαρντονέ και αγιωργήτικο, καθώς νέοι αμπελουργοί και γεωπόνοι ξεκίνησαν αμπελουργική οινική προσπάθεια. Ετησίως, παράγονται περίπου 35 τόνοι σταφύλια και σημαντική ποσότητα αξιοποιείται από το Συνεταιρισμό για την παραγωγή 5 με 6 τόνων Τσίπουρου Παραδοσιακής Απόσταξης, που αξιοποιούνται εμπορικά στο εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων που διατηρεί.

 

Πιο σημαντικό όμως είναι ότι εκτός από βιοτεχνική παραγωγή είναι κυρίως πολιτισμική διαδικασία. Εκεί που σμίγουν το δάκρυ του καζανιού με τον γλυκό ήχο του κλαρίνου αξίζει να παρευρεθείτε για να ζήσετε και να γνωρίσετε στιγμές ευχάριστες. Και από ότι φαίνεται το εμφιαλωμένο κρασί της περιοχής είναι θέμα χρόνου.

Copyright © 2011 - 2015

Code & Design: